Neerslachtig gevoel

Introductie

Vaak gaat een neerslachtig gevoel gepaard met een slechte concentratie of moeite met slapen. Ook vermoeidheid en gewichtsschommelingen zijn herkenbare verschijnselen.

Kenmerken

Een neerslachtig gevoel kan het gevolg zijn van een stressvolle gebeurtenis, zoals het overlijden van een naast familielid of een verbroken relatie. Maar de één heeft van nature meer aanleg voor een neerslachtig gevoel dan de ander. Ook het seizoen kan een rol spelen. Denk maar aan de bekende ‘winterdip’.

Zelfzorg

Bij de ‘winterblues’ kan een lichtbakkuur helpen of ga (even) naar buiten zodra de zon schijnt. Verder zijn er allerlei planten met een gunstige werking. De meest bekende is Sint-Janskruid, maar ook hop, haver en citroenmelisse kunnen neerslachtige gevoelens verminderen.

Let op: van Sint-Janskruid is bekend dat het de werking van geneesmiddelen en de anticonceptiepil kan beïnvloeden. Vraag voordat je het gaat gebruiken om advies.

Voorzorgsmaatregelen

Juist als je je neerslachtig voelt, is het van belang gezond te (blijven) leven en eten. Ook bewegen, al dan niet in de buitenlucht, doet vaak goed.

Wanneer medische hulp zoeken?

Houd jezelf goed in de gaten: voorkom dat het neerslachtige gevoel overgaat in een zwaardere depressie. Neem contact op met je huisarts als dat nodig is!