Misselijkheid

Overgeven of braken of spugen is geen pretje. Zo goed als zeker ben je daarvóór ook nog flink misselijk geweest. Overgeven is bijna altijd een gezonde reactie; het lichaam moet iets kwijt dat schadelijk is. Bijvoorbeeld bedorven voedsel, teveel alcohol of zelfs teveel spanning of emotie. De aandrang tot overgeven – misselijkheid – kan ook komen door ongesteldheid, griep, zwangerschap, migraine, een hersenschudding of een infectie. En natuurlijk door ongewone bewegingen: zeeziekte, wagenziekte of pretparkziekte.

Wat kun je zelf doen bij misselijkheid

Drink vaak, iedere 5 à 10 minuten een slok water. Als het beter gaat kun je meer eten en drinken. De beste en snelste manier om van de misselijkheid af te komen, is om gewoon over te geven. Als je dat echt vreselijk vindt, gebruik dan een zelfzorgmiddel dat de kwaaie stof absorbeert: actieve koolstof. Bedenk wel dat daardoor de anticonceptiepil of medicijnen, als je die kort ervoor hebt ingenomen, ook worden opgenomen en dus niet werken.

Wanneer naar de dokter met misselijkheid

Als het overgeven na één dag niet minder wordt en/of het niet lukt om drinken binnen te houden is het advies om met je huisarts te overleggen.  Neem meteen contact op met je dokter wanneer je  suf of verward bent of bijna flauw valt, bloed moet overgeven, als het overgeven volgt na een klap tegen het hoofd, of als er ernstige pijn in de buik bij komt.

Loading...Loading...

Producten :

Producten voor Kinderen: