Menstruatie

Het baarmoederslijmvlies maakt zich met een bepaalde regelmaat geschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Als er geen zwangerschap volgt, wordt het slijmvlies tijdens een menstruatie uit het lichaam verwijderd via de vagina. De menstruatie (of ongesteldheid) is het bloedverlies dat ontstaat door het afsterven van het baarmoederslijmvlies. Het afgestoten baarmoederslijmvlies is vaak te herkennen als een vlokkerige massa. Tegelijk met het afsterven van het baarmoederslijmvlies gaan de bloedvaten die uitkomen in het slijmvlies open. Meestal duurt een menstruatie drie tot vijf dagen.

Meisjes krijgen hun eerste menstruatie vanaf ongeveer de tienjarige leeftijd. Soms wat eerder, soms wat later. Onder invloed van hormonen die de eierstokken afscheiden, treden bij de vruchtbare vrouw in een bepaalde regelmaat verandering op. Dit is de menstruatiecyclus die normaal gesproken vier weken duurt. Dit kan ook wat korter of langer zijn. Het baarmoederslijmvlies neemt direct na een menstruatie in dikte toe onder invloed van oestrogene hormonen en na de eisprong ook onder invloed van progesteron.

Ondersteunende gezondheidsproducten

Sommige vrouwen hebben een onregelmatige cyclus of hebben last van allerlei menstruele ongemakken. Er zijn producten die ontspannend werken of een normale menstruatie ondersteunen.

Loading...Loading...