Menstruatie

Introductie

  • Menstruatie komt gemiddeld iedere 21 tot 35 dagen voor
  • Meestal duurt een menstruatie twee tot acht dagen

Het baarmoederslijmvlies maakt zich iedere maand gereed voor de innesteling van een bevruchte eicel. Als er geen zwangerschap volgt, wordt het slijmvlies tijdens een menstruatie uit het lichaam verwijderd via de vagina. De menstruatie (of ongesteldheid) is het bloedverlies dat ontstaat door het afsterven van het baarmoederslijmvlies.

Kenmerken

Het afgestoten baarmoederslijmvlies is vaak te herkennen als een vlokkerige massa. Tegelijk met het afsterven van het baarmoederslijmvlies gaan de bloedvaten die uitkomen in het slijmvlies open. Meisjes krijgen hun eerste menstruatie vanaf ongeveer de tienjarige leeftijd. Soms wat eerder, soms wat later. Onder invloed van hormonen die de eierstokken afscheiden, treden bij de vruchtbare vrouw in een bepaalde regelmaat verandering op. Dit is de menstruatiecyclus die normaal gesproken vier weken duurt. Dit kan ook wat korter of langer zijn. Het baarmoederslijmvlies neemt direct na een menstruatie in dikte toe onder invloed van oestrogene hormonen en na de eisprong ook onder invloed van progesteron.

Sommige vrouwen ervaren allerlei menstruele ongemakken. Dit kan voorafgaand aan en tijdens de menstruatie zijn. Het kan dan prettig zijn om een regelmatige menstruatie cyclus te bevorderen of wat ondersteuning hierbij te hebben.

Zelfzorg

Er zijn vitaminen en mineralen die een normale en regelmatige menstruatie ondersteunen of die ontspannend werken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je normaal gesproken geen last hebt van menstruatie en op latere leeftijd ineens last krijgt, dan kan er sprake zijn van een ontsteking. Ook als de pijn té erg of te langdurend is, of als je andere klachten krijgt, raadpleeg dan je arts.