Menstruatie

Introductie

Het baarmoederslijmvlies maakt zich met een bepaalde regelmaat geschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Als er geen zwangerschap volgt, wordt het slijmvlies tijdens een menstruatie uit het lichaam verwijderd via de vagina. De menstruatie (of ongesteldheid) is het bloedverlies dat ontstaat door het afsterven van het baarmoederslijmvlies. Meestal duurt een menstruatie drie tot vijf dagen.

Kenmerken

Het afgestoten baarmoederslijmvlies is vaak te herkennen als een vlokkerige massa. Tegelijk met het afsterven van het baarmoederslijmvlies gaan de bloedvaten die uitkomen in het slijmvlies open. Meisjes krijgen hun eerste menstruatie vanaf ongeveer de tienjarige leeftijd. Soms wat eerder, soms wat later. Onder invloed van hormonen die de eierstokken afscheiden, treden bij de vruchtbare vrouw in een bepaalde regelmaat verandering op. Dit is de menstruatiecyclus die normaal gesproken vier weken duurt. Dit kan ook wat korter of langer zijn. Het baarmoederslijmvlies neemt direct na een menstruatie in dikte toe onder invloed van oestrogene hormonen en na de eisprong ook onder invloed van progesteron.

Sommige vrouwen hebben last van allerlei menstruele ongemakken. Tijdens de menstruatie kun je last hebben van je lijf, maar het kan ook zijn dat je extra prikkelbaar bent. Dit kan voorafgaand aan en tijdens de menstruatie zijn. Een andere probleem dat zich soms voordoet is een onregelmatige cyclus.

Zelfzorg

Er zijn producten die ontspannend werken of een normale en regelmatige menstruatie ondersteunen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als je normaal gesproken geen last hebt van menstruatie en op latere leeftijd ineens last krijgt, dan kan er sprake zijn van een ontsteking. Ook als de pijn té erg of te langdurend is, of als je andere klachten krijgt, raadpleeg dan je arts.