Lever- en galfunctie (ondersteunt de)

Introductie

De lever is niet alleen onze grootste en zwaarste klier (die 1,5 kilo weegt bij een volwassene!) maar ook een zeer belangrijk orgaan. Zonder lever blijf je maar enkele uren leven. De lever is een centraal laboratorium in ons lichaam: alles wat we dagelijks eten, wordt via de darmen naar de lever getransporteerd. In de lever vinden allerlei chemische processen plaats die van belang zijn voor een goede spijsvertering en een gezond functionerend lichaam. Daarnaast ‘ontgift’ de lever het lichaam van stoffen die het niet (meer) nodig heeft, via urine en ontlasting.

Lever en galblaas liggen dicht bij elkaar en werken nauw samen. Zodra je gegeten hebt, geeft de lever gal af om de spijsvertering op gang te brengen. Gal zorgt ervoor dat vetten in water worden opgelost en kunnen verteren.

Kenmerken

Een vol gevoel in de maag na het eten van vet voedsel kan erop wijzen dat je lever en galfunctie extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Zelfzorg

Door regelmatig een reinigingskuur te doen, kun je je lever helpen. Er zijn speciale kuren op basis van artisjok, mariadistel en paardenbloem die een zuiverende werking hebben. Speciale zelfzorgproducten die een goede lever- en galfunctie ondersteunen, kunnen ook helpen. Met een schone lever en goed functionerende galblaas, voel je je fitter, energiek en gezond.

Voorzorgsmaatregelen

Het is van groot belang de lever en galblaas te beschermen door goed voor jezelf te zorgen. Dit begint met een gezonde levensstijl: elke dag fruit en groente eten (liefst onbespoten), matig zijn met alcohol, niet roken, voldoende slapen en bewegen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Neem contact op met je huisarts als:

  • je scherpe pijnaanvallen in de bovenbuik hebt;
  • je niet stil kunt zitten van de pijn;
  • de pijnklachten blijven.
  • je pijn hebt en daarbij moet braken.