Kriebelhoest

Kriebelhoest is een droge hoest waarbij je telkens moet hoesten, maar er geen slijm is dat moet worden weggewerkt. Kriebelhoest wordt ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd.

Bij kriebelhoest geven de slijmvliezen dus eigenlijk voor niets een hoestprikkel af. Het vervelende van een kriebelhoest is dat het zichzelf in stand kan houden of zelfs erger kan worden: door het hoesten worden de slijmvliezen nog meer geïrriteerd waardoor je blijft hoesten. De hoestprikkel kan worden veroorzaakt door roken, slecht geventileerde of stoffige ruimtes, overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in de lucht en soms door airconditioning.

Wat kun je zelf doen tegen kriebelhoest?

Als je rookt, is het verstandig om te stoppen met roken. Drink regelmatig wat, zodat je de keel smeert en vochtig houdt. Huismiddeltjes als thee met honing en op dropjes zuigen, kunnen ook een verlichtend effect hebben en de hoestprikkel verminderen.

Er zijn ook zelfzorgmiddelen verkrijgbaar die de hoestprikkel kunnen verminderen. Als de kriebel hoog in de keel zit, is het voldoende om een middel te gebruiken dat vooral de keel smeert en verzacht. Zit de kriebel dieper, dan is een hoestmiddel dat de hoestprikkel dempt geschikter. Hoestprikkeldempende stoffen zijn onder andere noscapine, dextromethorfan en codeïne.

Naar de dokter met kriebelhoest?

In principe gaat hoesten binnen twee weken weer over. Je hoeft dus niet meteen naar een huisarts. Heb je na twee weken nog steeds last, ga dan langs de huisarts.

Loading...Loading...