Koortslip bij kinderen

Symptomen

Een koortslip is het gevolg van een eerdere besmetting met het herpes-virus. De eerste besmetting vindt meestal plaats op twee- tot vierjarige leeftijd. Het virus verdwijnt nooit meer helemaal uit het lichaam: het trekt zich terug en kan later weer op gaan spelen in de vorm van een koortslip. Meestal gebeurt dit pas in de puberteit en wanneer de weerstand verminderd is door ziekte of stress.

De eerste infectie begint plotseling met hoge koorts, een branderig gevoel in de mond en opgezwollen lymfeklieren (die voel je in de hals). Er ontstaan blaasjes in de mond. Die zijn heel pijnlijk, dus je kind wil waarschijnlijk niet eten. Het heeft veel last van overvloedig speeksel. Na een of twee dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes.

Behandeling

De koortsblaasjes ontstaan meestal wanneer uw kind een verlaagde weerstand heeft. Bijvoorbeeld bij ziekte, stress en vermoeidheid. Een eerste infectie geneest vanzelf binnen tien tot veertien dagen. Bij een koortslip ontsmetten met alcohol en behandelen met een virusremmende crème. Zorg intussen dat je kind niet aan de blaasjes zit. Een paracetamol helpt tegen de pijn. Als je kind nog erg jong is, overleg dan even met je arts. 

Preventie

Bij een koortslip is met name het vocht uit de blaasjes besmettelijk. Hou mensen met een koortslip daarom uit de buurt van je kind. Heb je zelf een koortslip, was dan steeds goed je handen en knuffel of kus je kind even niet totdat de blaasjes zijn ingedroogd.

Ga met een koortslip niet op kraamvisite. Al was je nog zo goed je handen, je kunt het risico gewoon niet lopen de baby met het virus te besmetten. Bij jonge baby’s komt een eerste besmetting met het herpes-virus extra hard aan! Ook zijn er niet altijd blaasjes zichtbaar wanneer een baby ziek is, maar is er wel sprake van benauwdheid, koorts, braken, sufheid en slecht drinken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als het een pasgeboren baby betreft is het noodzakelijk direct contact op te nemen met een arts.

Heeft je kind een koortslip en raken de blaasjes ontstoken, of is de koortslip na twee weken niet verdwenen, overleg dan met je huisarts of consultatiebureauarts.