Koortslip

Symptomen

Een koortslip wordt veroorzaakt door een onschuldig maar hardnekkig virus: herpes simplex. Ongeveer 80% van alle volwassenen is drager van dit virus. De meeste mensen raken ongemerkt besmet, vaak al in de pubertijd. Eenmaal besmet, blijft het virus de rest van je leven in een soort sluimertoestand in je lichaam aanwezig.

Vaak voel je een koortslip al aankomen doordat je huid op die plaats begint te prikken, tintelen of jeuken. De blaasjes zelf bevatten een waterig of gelig vocht en zijn vaak pijnlijk en branderig. Na een paar dagen drogen de blaasjes vanzelf in en vormen zich korstjes. Zo’n tien dagen later zijn je lippen weer genezen.

Het sluimerende virus kan weer actief worden als je een verminderde weerstand hebt, veel in de felle zon zit, het schraal en streng vriesweer is. Maar ook als je in een stressvolle periode zit, of vlak voor of tijdens je menstruatie kan het virus makkelijk de kop opsteken en ontstaat er weer een koortslip.

Behandeling

Zodra je een koortslip aan voelt komen, kun je je lippen insmeren met speciale zelfzorgsgeneesmiddelen met aciclovir. Dit is een viruswerend middel die ook het genezingsproces versnelt. Ook zijn er medische hulpmiddelel beschikbaar om een koortslip te behandelen en te verbergen.

Preventie

​In het vocht dat in de blaasjes zit, bevindt zich het virus. Dit vocht is zeer besmettelijk: vanaf het ontstaan van de blaasjes totdat ze ingedroogd zijn. Een goede hygiëne is dan ook van groot belang. Dat betekent: niet krabben, maar ook niet zoenen.

Heb je een koortslip, wees dan vooral heel voorzichtig met baby’s en peuters! Omdat hun afweermechanisme nog niet voldoende ontwikkeld is, kunnen kleintjes ernstig ziek worden van dit virus.

Als je weet dat je een koortslip kunt krijgen: door het eten van vitaminerijke voeding, voldoende rust en ontspanning en een gezond bewegingspatroon houd je je weerstand op peil en kun je proberen een koortslip te voorkomen. 

Wanneer medische hulp zoeken?

Als de koortslip na twee weken nog niet is verdwenen of als de ontsteking zich uitbreidt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.