Keelpijn

Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking van de keel. Bij keelpijn voelt de keel van binnen dik en rauw aan en het doet vooral pijn bij het slikken. Ook de klieren in de hals zijn opgezet en extra gevoelig als je keelpijn hebt. De oorzaak van keelpijn en ontstoken slijmvliezen in de keel is meestal een virus of bacterie. Vaak heb je voordat je gaat hoesten of verkouden wordt, ook eerst een paar dagen keelpijn. Meestal gaat keelpijn vanzelf binnen een week over.

Keelpijn wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. Maar ook tabaksrook of verontreinigde, stoffige lucht kan een branderig gevoel en pijn bij het slikken veroorzaken. Verkeerd en geforceerd stemgebruik kan eveneens keelpijn tot gevolg hebben. Bij deze laatste voorbeelden is geen sprake van een keelontsteking, maar heb je wel keelpijn.

Wat kun je zelf doen bij keelpijn?

Als je last van keelpijn hebt, is het belangrijk om veel te drinken. Zuig regelmatig op een dropje of zuurtje. Ook gorgelen met zout water kan verzachtend werken bij keelpijn. Los hiervoor een theelepel zout op in een glas water. Heb je erg last van keelpijn, neem dan een pijnstiller.

Zuigtabletten zijn bij keelpijn een goed middel om de pijn te verzachten, het slikken makkelijker te maken en de (bacteriële) infectie te bestrijden. Er zijn er zogenaamde ‘antiseptische’ tabletten verkrijgbaar, die de infectie door een bacterie of schimmel aanpakken. Daarnaast zijn verschillende soorten verkrijgbaar, bijvoorbeeld zuigtabletten die alléén zoete en geurende stoffen bevatten en bedoeld zijn om de keel te smeren.

Naar de dokter met keelpijn?

Omdat keelpijn of keelontsteking veroorzaakt kan worden door zowel een virus als een bacterie, heeft een behandeling met antibiotica bij keelpijn niet altijd zin. Bovendien gaat keelpijn meestal na een dag of vijf vanzelf over. Als de keelpijn langer duurt dan vijf dagen, je flinke koorts hebt, steeds zieker wordt, of niet goed meer kunt slikken, ga dan naar de huisarts. Keelpijn bij heel jonge kinderen moet ook door een arts worden beoordeeld. Raadpleeg eveneens een arts als er vlekjes op de huid verschijnen.

Loading...Loading...