Hoofdpijn

Hoofdpijn is de meest voorkomende pijnklacht. Spierspanninghoofdpijn de meest voorkomende hoofdpijn is (39%), gevolgd door hoofdpijn door stress (32%). Opvallend is dat jongere mensen (16 tot 30 jaar) vaker pijnstillers slikken tegen hoofdpijn door stress, dan de groep 60-plussers (43% versus 22%). Vrouwen slikken vooral pijnstillers bij migraine en hormonale hoofdpijn, terwijl mannen vaker een pijnstiller nemen ter verlichting van een kater (Bron: TNS NIPO).

Symptomen van hoofdpijn

Hoofdpijn is vaak het gevolg van – bewuste of onbewuste – spanningen en voelt als een drukkende band rond het hoofd met kloppende pijn. Bijkomende klachten kunnen een bedrukt gevoel zijn en slecht slapen. Het is belangrijk de oorzaken van de spanning te vinden. Vaak gaat het om problemen in het gezin of op het werk. Ook de werkdruk thuis en daarbuiten kunnen zo hoog oplopen, dat geestelijke en lichamelijke klachten ontstaan. Het kost doorgaans tijd om tot een goede oplossing te komen en de spanning te verminderen.

Spanningshoofdpijn kan ook samengaan met spierpijn: de knellende pijn van verkrampte spierbundels. Spanning die ontstaat door een verkeerde houding of door te lang en te ingespannen werken (bijvoorbeeld aan een toetsenbord) concentreert zich vaak in de nek, de schouders en het achterhoofd, soms zelfs in de kaken en het gezicht. Van daaruit kunnen de bloedvaten in het hoofd ook weer verkrampt raken, met als gevolg spanningshoofdpijn.

Oorzaken van hoofdpijn

Een zware verkoudheid en griep gaan vrijwel altijd samen met hoofdpijn. Meestal is er sprake van koorts, in elk geval is een aantal dagen lang het hoofd verstopt van een overdaad aan ontstoken slijm. Een pijnstiller met acetylsalicylzuur of ibuprofen als werkzame stof zou dan als bijkomend voordeel hebben dat het ontstekingsremmend werkt. Ook al voel je dankzij pijnstillers weer snel ‘beter’, het is toch verstandig om de nodige rust te nemen en wat uit te zieken. Het lichaam heeft tijd nodig om voldoende te herstellen en nieuwe weerstand op te bouwen.

Hoofdpijn voorkomen

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Meestal duurt de pijn maar kort en geeft een pijnstiller snel verlichting. Lees altijd goed wat daarover in de bijsluiter staat. Langdurig gebruik van pijnstillers kan op den duur zelfs aanleiding zijn tot hoofdpijnklachten. Dat is ‘middelenafhankelijke hoofdpijn’ en kan ook veroorzaakt worden door koffie, thee, cola of andere coffeïne houdende dranken.  Als de pijn echter overgaat of terug blijft komen, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Tips bij hoofdpijn

Wat kun je zelf doen als je last van hoofdpijn hebt:
– Zorg voor voldoende frisse lucht.
– Zorg voor een goede nachtrust.
– Zorg voor voldoende ontspanning of voor de juiste inspanning, maak bijvoorbeeld een boswandeling.
– Let op je werkhouding.
– Houd bij regelmatig terugkerende hoofdpijn een dagboek bij waarin je noteert wanneer de hoofdpijn opkomt.
– Gebruik een pijnstiller, maar volg altijd de aanwijzingen in de bijsluiter op.

Hoofdpijn: naar de huisarts?

Als pijnstillers niet helpen, de klachten lang aanhouden of ernstig zijn, of vaak terugkomen kan het verstandig zijn de huisarts in te schakelen. Schrijf indien mogelijk de omstandigheden die plaatsvinden wanneer de hoofdpijn optreedt op en neem deze mee naar de huisarts.

Loading...Loading...