Gebit (gezond)

Introductie

Het gebit van een volwassen persoon bestaat uit 32 tanden en kiezen. Rond de leeftijd van zes maanden komen de eerste melktanden door. In totaal bestaat het melkgebit uit slechts 20 tanden. De melktanden vormen een tijdelijk gebit, dat vanaf ongeveer 6-jarige leeftijd gewisseld wordt. In de plaats van de melktanden komen meer en grotere tanden en kiezen.

Kenmerken

Maar een sterk gebit ontstaat al in de babytijd. Daarvoor is het belangrijk dat baby’s en kleine kinderen voldoende vitamine D binnenkrijgen. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen en in de botten en tanden worden vastgelegd. Vitamine D is nodig voor het ontwikkelen van sterke botten en tanden. Vitamine D wordt door het lichaam zelf aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Daarnaast wordt het uit de voeding opgenomen.

Zelfzorg

Omdat moedermelk weinig vitamine D bevat, wordt geadviseerd kinderen die uitsluitend borstvoeding krijgen vanaf de achtste dag na de geboorte dagelijks 5 microgram vitamine D te geven. Ook kinderen die flesvoeding krijgen hebben dit nodig. Hoewel er vitamine D in flesvoeding zit, raadt het Voedingscentrum toch aan om extra vitamine D te geven. Dan weet je zeker dat je kind voldoende vitamine D binnenkrijgt. Met een combinatie van vitamine D in flesvoeding en extra vitamine D-druppels zit je nog ruim onder de veilige bovengrens.

Voorzorgsmaatregelen

Een goede gebitsverzorging houdt tanden en kiezen mooi en gezond. Dus: dagelijks (liefst tweemaal daags) goed poetsen en regelmatig reinigen tussen de tanden en kiezen.

Wanneer medische hulp zoeken?

Vanaf twee jaar is het noodzakelijk dat kinderen voor halfjaarlijkse controle langsgaan bij de tandarts. Voor die tijd kun je ze natuurlijk al meenemen tijdens je eigen afspraak, zodat ze alvast wennen aan wat een tandartsbezoek is.