Energie

Fit blijven

Introductie

Energie haal je in de eerste plaats uit je voeding. Vitamines en mineralen spelen daarbij een belangrijke rol. Maar ook gezond bewegen en voldoende (nacht)rust zijn belangrijk om je energiek te voelen. Er zijn twee belangrijke redenen waarom gezonde mensen kunnen besluiten extra vitamines en mineralen te gebruiken:

  • om zich een beetje fitter en energieker te voelen; 
  • omdat er niet voldoende in hun voeding zit.

Kenmerken

Vooral in de winter en in het voorjaar (voorjaarsmoeheid) hebben mensen behoefte aan energie. Ze kunnen dan wel een beetje hulp gebruiken om zich fitter en energieker te voelen. Ook wanneer je in bepaalde periodes bijvoorbeeld door grote drukte weinig aandacht aan gezond en gevarieerd eten hebt besteed of als je lichaam extra behoefte heeft aan vitamines. Bijvoorbeeld als je veel sport, ziek bent geweest of zwanger wilt worden of al bent.

Zelfzorg

Waaraan heeft je lichaam nu precies extra behoefte? Dat is vaak lastig te bepalen. Een multivitaminepreparaat bevat meestal een brede selectie van bijna alle vitamines én mineralen. Er zijn ook varianten speciaal voor kinderen, zwangere vrouwen, sporters en ouderen. Behalve vitamines en mineralen bevatten deze preparaten soms ook andere natuurlijke ingrediënten die bekend staan als bron van energie zoals ginseng en knoflook.

Voorzorgsmaatregelen

Meer bewegen, voldoende rusten en bewust en gezond eten en drinken helpen om je energieker te voelen. Bij een tekort aan ijzer bijvoorbeeld kan bloedarmoede ontstaan en voel je je slap en futloos. Vitamine C zorgt ervoor dat het ijzer uit de voeding makkelijker in het lichaam wordt opgenomen. Vitamine B1, B2 en B6 helpen bij de spijsvertering en zorgen ervoor dat voeding goed verteerd en opgenomen wordt. Vitamine B5 en B8 helpen bij de opbouw en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten en ook dat levert energie.

Wanneer medische hulp zoeken?

Supplementen zijn geen wondermiddelen. Ze zijn bedoeld als aanvulling, niet als vervanging van gezonde voeding. Ga eens met je huisarts praten als je al langer last hebt van gebrek aan energie.