Droge ogen

Droge, rode en geprikkelde ogen

Introductie

Bijna iedereen heeft wel eens last van droge ogen. Na een lange autorit bijvoorbeeld of als je lang naar een beeldscherm of televisie hebt gekeken. Ook door vervuilde lucht, airconditioning, zwemwater met chloor en rook kunnen je ogen rood en geprikkeld raken. Als je contactlenzen draagt, maakt dit je ogen extra gevoelig voor droge lucht.

Kenmerken

Droge ogen voelen branderig en geprikkeld aan. Je gaat dan staren, knippert nauwelijks met je ogen waardoor ze uitdrogen en branderig aanvoelen. Soms springen er ook kleine adertjes waardoor je oogwit rood wordt. Het zicht kan verminderen en wazig worden.

Droge ogen ontstaan doordat de traanklier minder traanvocht maakt. De traanklier wordt geactiveerd door te knipperen. Door te weinig te knipperen wordt er minder traanvocht gemaakt.  Mensen die naar een beeldscherm staren of televisie kijken knipperen minder.

Ook het dragen van contactlenzen, het gebruik van medicijnen of een droge of vervuilde omgeving kunnen er voor zorgen dat de traanklier minder goed werkt.  Daarnaast kan men ook last krijgen van droge ogen na een laserbehandeling aan de ogen.

Zelfzorg

  • Oogdruppels of een verkoelend oogcompres, bijvoorbeeld met Euphrasia, verzachten en verkoelen.
  • Ook een oogdouche met onder meer boorzuur (boorwater) en hamamelis, werkt reinigend, verkoelend en verzachtend.

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om droge ogen te voorkomen:

  • Als je merkt dat je vaak wazig ziet, moet je mogelijk vaker knipperen. Niet iedereen knippert even vaak. Ook de omgeving bepaald hoe vaak iemand knippert.
  • Vermijd gebruik van airconditioning. Deze maakt de lucht droger. Ook ventilatoren en föhns
  • Las regelmatig een pauze in als je met een computer werkt, televisie kijkt en leest.
  • Draag je contactlenzen? Houd ze goed schoon en draag ze liever niet langer dan acht tot tien uur achter elkaar. Gebruik er eventueel een bril naast.
  • Werk je in een stoffige omgeving, draag dan een goed afsluitende (stof)bril.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als niks lijkt te helpen of de klachten verergeren kan je contact opnemen met de huisarts. Ook als je kunsttranen wilt gebruiken of andere op recept verkrijgbare middelen is contact met de huisarts nodig.