Cholesterol (in stand houden van normaal gehalte)

Introductie

Het woord cholesterol heeft vaak een negatieve lading. Een te hoog cholesterolgehalte is immers niet goed voor je. Cholesterol is echter niet per se negatief. Cholesterol is een vetachtige stof die voor 70% door de lever wordt aangemaakt voor de opbouw van cellen en hormonen en het is nodig voor de spijsvertering.

Je hebt goed cholesterol in de vorm van HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) en slecht cholesterol in LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne). Het LDL vervoert de cholesterol via het bloed naar de cellen die erom vragen. Het HDL zorgt ervoor dat het teveel aan cholesterol weer teruggevoerd wordt naar de lever. Het is belangrijk om het LDL en HDL in evenwicht te houden.

Kenmerken

Bij een gezond persoon is het totaal cholestrolgehalte lager dan 5,0 mmol/l. Bij hartpatiënten en personen met diabetes (type 2), mag deze waarde maximaal 2,5 zijn. Risicofactoren voor een gezond cholesterolgehalte zijn: hoge bloeddruk, overgewicht en roken.

Zelfzorg

Er zijn speciale voedingssupplementen die bijdragen tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Daarnaast is het belangrijkste advies voor gezonde cholesterolgehalten om een gezonde leefstijl aan te nemen. Dus niet te roken, verzadigde vetten vermijden en juist wel veel bewegen en gezond en gevarieerd eten.

Voorzorgsmaatregelen

Een gezonde leefstijl is voor de meeste genoeg om het cholesterolgehalte goed te houden. Niet roken, niet te veel drinken, wel veel bewegen, gezond en gevarieerd eten.

Wanneer medische hulp zoeken?

Voor mensen met een erfelijk - oftewel familiair- hoog cholesterol, helpt een gezonde leefstijl onvoldoende bij het verlagen van het cholesterol. Heb je familieleden met een te hoog cholesterol, dan is het verstandig om zelf ook eens bij je huisarts langs te gaan.