Cholesterol

Introductie

Het woord cholesterol heeft vaak een negatieve lading. Een te hoog cholesterolgehalte is immers niet goed voor je. Cholesterol is echter niet per se negatief. Cholesterol is een vetachtige stof die voor 70% door de lever wordt aangemaakt voor de opbouw van cellen en hormonen en het is nodig voor de spijsvertering.

Je hebt goed cholesterol, het zogenaamde HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) en slecht cholesterol, het LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne). Het LDL vervoert de cholesterol via het bloed naar de cellen die erom vragen. Het gevaar is dat er cholesterol achterblijft dat aan de aderen kleeft. Er treedt dan aderverkalking op. Als dit leidt tot het afsluiten van een ader spreek je over een infarct. Het HDL zorgt ervoor dat het teveel aan cholesterol weer teruggevoerd wordt naar de lever. Het is belangrijk om het LDL en HDL in evenwicht te houden.

Kenmerken

Het gevaarlijke van cholesterol is, dat je het niet merkt als je een te hoog gehalte hebt. 1 op de 5 mensen heeft hier last van. Bij een gezond persoon ligt de waarde op 5. Bij hartpatiënten en personen met diabetes (type 2), mag de waarde slechts op 2,5 liggen. Voor hen is het zeker belangrijk om zich te laten controleren. Andere risicofactoren zijn: hoge bloeddruk, overgewicht en roken. Ook komt het in bepaalde families meer voor dan in andere.

Zelfzorg

Er zijn speciale voedingssupplementen die bijdragen tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Daarnaast is het belangrijkste advies bij een hoog cholesterol een gezonde leefstijl aan te nemen. Dus niet te roken, verzadigde vetten vermijden en juist wel veel bewegen en gezond en gevarieerd eten.

Voorzorgsmaatregelen

Met een gezonde leefstijl kunnen de meeste mensen een hoog cholesterol voorkomen. Niet roken, niet te veel drinken, wel veel bewegen, gezond en gevarieerd eten.

Wanneer medische hulp zoeken?

Voor mensen met een erfelijk - oftewel familiair- hoog cholesterol, helpt een gezonde leefstijl onvoldoende bij het verlagen van het cholesterol. Heb je familieleden met een te hoog cholesterol, dan is het verstandig om zelf ook eens bij je huisarts langs te gaan.