Buikgriep

Buikgriep is een ontsteking van het maagdarmkanaal. Per jaar raken ongeveer een half miljoen Nederlanders hiermee besmet. Buikgriep is een andere griep dan de ‘gewone’ griep. Buikgriep wordt namelijk veroorzaakt door het zeer besmettelijke norovirus, terwijl de reguliere griep veroorzaakt wordt door het influenzavirus.

De symptomen van buikgriep zijn braken en diarree. De klachten treden meestal op tussen de 15 en 48 uur nadat je met het virus bent besmet. Het braken kan heftig zijn en plotseling opkomen. Daarnaast kun je last hebben van misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp.

Wat kun je zelf doen bij buikgriep?


Omdat het norovirus zo besmettelijk is, is het belangrijk om goed op de hygiëne te letten, zeker als je in contact bent (geweest) met anderen. Zorg ook dat je voldoende drinkt.

Wanneer ga je naar de huisarts met buikgriep?

Er is geen geneesmiddel, maar je bent meestal na 1 of 2 dagen ziekte weer op de been. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten ernstiger zijn en langer duren. Als je langer dan 5 dagen ziek bent, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Loading...Loading...