Buikgriep

Introductie

Buikgriep is een ontsteking van het maagdarmkanaal. Per jaar raken ongeveer een half miljoen Nederlanders hiermee besmet. Buikgriep is een andere griep dan de ‘gewone’ griep. Buikgriep wordt namelijk veroorzaakt door het zeer besmettelijke norovirus, terwijl de reguliere griep veroorzaakt wordt door het influenzavirus.

Lees meer over buikgriep bij kinderen.

Diagnose

De symptomen van buikgriep zijn braken en diarree. De klachten treden meestal op tussen de 15 en 48 uur nadat je met het virus bent besmet. Het braken kan heftig zijn en plotseling opkomen. Daarnaast kun je last hebben van misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp.

Buikgriep kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën en parasieten. Het meest voorkomende virus dat buikgriep veroorzaakt is het norovirus. Dit virus kan het hele jaar door voorkomen en iedereen besmetten. Het zijn echter vooral oudere kinderen en volwassenen die het virus oplopen. Het virus kan van mens op mens worden doorgegeven. Ook mosselen en oesters bevatten vaak het norovirus.

Ook bacteriën kunnen buikgriep veroorzaken. Met name salmonella kan buikgriep veroorzaken. Door contact met dieren of onvoldoende verhit eten kan men besmet raken met salmonella. Salmonella kan leiden tot verschillende aandoeningen, waaronder buikgriep, met name als de weerstand laag is.

Behandeling

Buikgriep gaat meestal binnen enkele dagen weer over. Het is belangrijk veel water te drinken, omdat je door het braken en de diarree makkelijk kan uitdrogen. Ook thee en bouillon kunnen  worden gedronken. Het is verstandig niet te werken of naar school te gaan met buikgriep. Niet alleen kunnen de symptomen erg vervelend zijn, buikgriep is ook erg besmettelijk.

Preventie

Norovirussen zijn erg besmettelijk en zijn erg bestand tegen veel ontsmettende middelen. Het is daarom moeilijk buikgriep te voorkomen.

Parasieten komen vaak het lichaam binnen door besmet voedsel en water. Besmetting is makkelijk te voorkomen. Zorg voor een goede hygiëne en pas op met het drinken van kraanwater in het buitenland. 

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de kans op buikgriep te verkleinen:

  • Zorg voor een goede hygiëne. Was regelmatig je handen, waaronder voor het eten of voordat je eten voorbereidt.
  • Let goed op of voedsel nog houdbaar is en dat het eten goed verhit is indien nodig.
  • Ook fruit en groente kunnen besmet zijn, met name zacht fruit. Was deze grondig!

Wanneer medische hulp zoeken?

Er is geen geneesmiddel tegen buikgriep, maar je bent meestal na 1 of 2 dagen ziekte weer op de been. Bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten ernstiger zijn en langer duren. Als je langer dan 5 dagen ziek bent, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Het is verstandig contact op te nemen met de huisarts als een of meerdere van de volgende symptomen voorkomen bij  volwassenen, kinderen of baby’s:

  • Bloed bij de ontlasting of bij het braken
  • Hoge koorts
  • Uitdroging, of 24 uur geen vloeistoffen binnen kunnen houden
  • Gezonken fontanel bij een baby
  • Extreme duizeligheid, sufheid of vermoeidheid