Botten (voor sterke)

Introductie

Bot leeft. Oude botcellen worden voortdurend afgebroken en vervangen door nieuwe. De botmassa groeit tot iemand circa 30 jaar is. Rond het 40ste levensjaar stagneert de aanmaak van nieuw bot zowel bij mannen als vrouwen. Het lichaam van een vrouw maakt dan minder oestrogeen aan, waardoor het botweefsel gaat afbreken. Gevolg: botten worden minder stevig en kunnen eerder breken.

Kenmerken

Voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden wordt het (voor bepaalde bevolkingsgroepen) geadviseerd om vitamine D dagelijks aan te vullen. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen.  Mensen tussen de 4 en 70 jaar met een lichte huid, die dagelijks voldoende buiten komen (15 tot 30 minuten bij hoogstaande zon met hoofd en handen onbedekt) hebben geen extra vitamine D nodig uit een voedingssupplement.

Zelfzorg

  • Mensen tussen de 4 en 70 jaar met een donkere huid, met lichaamsbedekkende kleding of die weinig buitenkomen hebben dagelijks 10 microgram vitamine D nodig uit een voedingssupplement.
  • Ook zwangere vrouwen en vrouwen tussen de 50 en 70 jaar wordt aangeraden om dagelijks 10 microgram vitamine D te nemen.
  • De Gezondheidsraad beveelt aan kinderen van 0 tot en met 3 jaar dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven.
  • Aan ouderen vanaf 70 jaar beveelt de raad per dag 20 microgram vitamine D uit een supplement te gebruiken, omdat het hen beschermt tegen botbreuken en het zorgt voor minder valgevaar.

Voorzorgsmaatregelen

Voor de opbouw van bot is een aantal essentiële bouwstenen nodig: calcium, fosfaat en vitamine D. Calcium krijg je vooral binnen via de voeding (melkproducten). Jong geleerd is oud gedaan, want vanaf jonge leeftijd kun je een ‘voorraad’ opbouwen. Onder invloed van (zon)licht maakt je lichaam vitamine D aan, ook onmisbaar voor sterke botten. Het bevordert de opname van calcium en fosfaat. Zorg daarom iedere dag voor een half uur beweging in de buitenlucht.

Wanneer medische hulp zoeken?

Wanneer je botten pijn doen of je verandert van houding (krom groeit), ga dan naar de huisarts.