Bloedvaten

Introductie

Via de bloedvaten transporteert het bloed zuurstof, voedings- en afvalstoffen door het lichaam. Om dit goed te laten verlopen, is het natuurlijk van belang dat de bloedvaten in een optimale conditie verkeren.

Kenmerken

Teveel cholesterol is een gevaar voor de bloedvaten. Het zet zich makkelijk vast aan de vaatwand, waardoor een ader langzaam dicht kan slibben. Ook een hoge bloeddruk is niet goed voor de bloedvaten en kan op den duur schadelijke gevolgen hebben.

Zelfzorg

Visolie en knoflook hebben een gunstige invloed op de conditie van hart en bloedvaten en de bloeddruk. Er zijn speciale voedingssupplementen met knoflook en visolie. Men vermoedt dat ook druivenpitextract en bosbessen een positieve invloed hebben.

Voorzorgsmaatregelen

Voor een goede conditie van de bloedvaten is te belangrijk om zo min mogelijk dierlijk voedsel en transvetten te eten. Hierin zitten verzadigde vetten en die zijn slecht omdat ze bijdragen aan het dichtslippen van de bloedvaten  Ook roken kun je beter niet doen om de bloedvaten schoon en soepel te houden.

Wanneer medische hulp zoeken?

Een hoog cholesterol kan een erfelijke aandoening zijn, dus wanneer meerdere familieleden een hoog cholesterol hebben is het verstandig onderzoek bij de huisarts te laten doen. Een gezonde leefstijl is belangrijk, maar niet genoeg bij deze familiaire vorm van een te hoog cholesterol.