Bloeddruk

Introductie

Het hart pompt bloed door het lichaam door zich samen te trekken en te ontspannen. Hierdoor ontstaat de druk in de bloedvaten: de bloeddruk. De bloeddruk verandert de hele dag door, afhankelijk van lichaamshouding, activiteiten en emoties.

Een lage bloeddruk heeft over het algemeen geen gezondheidsrisico’s. Als de bloeddruk lange tijd achter elkaar te hoog is (hypertensie), is dat niet goed voor de gezondheid. Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar geeft wel meer kans op hart- en vaatziekten zoals een beroerte of een hartinfarct.

Kenmerken

Bij een lage bloeddruk kun je last hebben van duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen. Er is niet altijd een duidelijke oorzaak, maar het komt wel vaker voor in combinatie met bloedverlies, vochtverlies, infecties, zwangerschap, medicijngebruik (bijvoorbeeld bij plaspillen), hartritmestoornissen, orthostatische hypotensie: duizeligheid en/of flauwvallen als u snel opstaat en postprandiale hypotensie: lage bloeddruk na de maaltijd (vooral bij ouderen).

Een hoge bloeddruk herken je zelf meestal niet, tenzij je bloeddruk extreem hoog is. Dan kun je duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of zelfs braken. De bloeddruk verschilt van persoon tot persoon en kan variëren op verschillende momenten van de dag. Emoties, activiteiten en spanning zijn bijvoorbeeld van invloed. Soms is een hoge bloeddruk het gevolg van een lichamelijke aandoening. In sommige families komt hoge bloeddruk meer voor dan in andere. Naarmate men ouder wordt, stijgt de bloeddruk iets.

Zelfzorg

Omdat sommige visvetzuren (n-3 of omega 3-vetzuren) een positief effect hebben op hart, bloedvaten en de bloeddruk, is het advies wekelijks één tot twee keer vis te eten. Voor wie geen vis wil of kan eten, zijn supplementen met visolie een alternatief. Ook knoflook werkt gunstig op de bloeddruk.

Meestal is een lage bloeddruk onschuldig en gaan de klachten vanzelf over zonder behandeling. Heb je een lage bloeddruk en verlies je door zweten (bij warm weer of intensief sporten) veel vocht en zout, let dan extra goed op dat je voldoende vocht en zout inneemt.

Voorzorgsmaatregelen

De volgende maatregelen kunnen de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Soms daalt hierdoor ook de bloeddruk:

  • stoppen met roken;
  • niet te zout of te vet eten en vooral zo min mogelijk verzadigde vetten eten;
  • voldoende groente, fruit, aardappels en graanproducten eten;
  • geen drop en zoethoutthee nuttigen;
  • voor voldoende lichaamsbeweging zorgen; 
  • overgewicht beperken.

Last van duizelingen bij het opstaan vanwege een lage bloeddruk? Neem dan de tijd op rustig op te staan.

Wanneer medische hulp zoeken?

De klachten bij een lage bloeddruk gaan meestal vanzelf weer voorbij. Als ze aanhouden of telkens weer terugkomen is het advies om een bezoek aan je huisarts te brengen.

Een hoge bloeddruk wordt meestal door een arts geconstateerd. Een keer per jaar bekijk je dan samen met de huisarts of er factoren zijn veranderd waardoor uw risico op hart- en vaatziekten is toe- of afgenomen. Als stress een oorzaak is kan de huisarts je helpen de oorzaak hiervan te vinden en het te verminderen.