Afweersysteem (bevordert het)

Immuunsysteem (bevordert het), Weerstand (goed voor de)

Introductie

Dankzij het afweersysteem, oftewel het functioneren van ons immuunsysteem, kan ons lichaam weerstand bieden aan invloeden van buitenaf. De huid, slijmvliezen en trilhaartjes in de luchtwegen houden indringers tegen. Dit systeem is dus van groot belang voor onze gezondheid.

Zelfzorg

Soms kan je lichaam wel wat extra steun gebruiken. Je voeding kun je dan aanvullen met vitaminepreparaten. Vitamine A, B12, B6, C, D, ijzer, koper, seleen en zink hebben een positieve invloed op het immuunsysteem en ondersteunen de afweer van het lichaam. Ook producten met echinacea hebben een positieve invloed op het immuunsysteem.

Er zijn producten speciaal voor mannen, vrouwen, kinderen, senioren en voor zwangere vrouwen. Zeker als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het belangrijk om een voedingssupplement te kiezen dat bij deze specifieke situatie past.

Voorzorgsmaatregelen

Wil je een weerstand in topvorm, eet dan gezond: veel fruit (minimaal twee stuks per dag) en verse groenten (dagelijks twee ons). Want vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor een goede weerstand. Door met regelmaat te eten, stimuleer je het darmkanaal waardoor de darmflora goed in vorm blijft. Ook dit is heel belangrijk voor je immuunsysteem. Verder verbetert lichaamsbeweging je immuunsysteem aanzienlijk. Minimaal een half uur per dag wandelen of fietsen is voldoende. Tot slot: niet roken en weinig alcohol!

Wanneer medische hulp zoeken?

Wanneer je afweersysteem niet goed genoeg is, kun je ziek worden. Lees daar meer over op de pagina's over keelpijn, hoesten, verkoudheid of griep.