Afweersysteem

Imuunsysteem

Introductie

Dankzij het afweersysteem, oftewel het functioneren van ons immuunsysteem, kan ons lichaam weerstand bieden aan allerlei ziekteverwekkers en ziektekiemen. De huid, slijmvliezen en trilhaartjes in de luchtwegen houden bacteriën en stof tegen. Dit systeem is dus van groot belang voor onze gezondheid.

Kenmerken

Naarmate we ouder worden, neemt de kracht van het immuunsysteem af. Dat is de reden waarom ouderen eerder ziek worden en langere tijd nodig hebben om te herstellen. Maar ook het afweersysteem van jongeren kan in minder goede conditie zijn, onder meer door roken, stress, een onevenwichtig voedingspatroon en een onregelmatig leven.

Zelfzorg

Soms kan je lichaam wel wat extra steun gebruiken. Je voeding kun je dan prima aanvullen met vitaminepreparaten. Vooral van vitamine C is bekend dat het een zeer krachtige anti-oxidant is. Het bevordert de opname van ijzer uit je voeding en ondersteunt je immuunsysteem. Ook producten met echinacea hebben een gunstig effect op je immuunsysteem.

Er zijn producten speciaal voor mannen, vrouwen, kinderen, senioren en voor zwangere vrouwen. Zeker als je zwanger bent of borstvoeding geeft is het belangrijk om een voedingssupplement te kiezen dat bij deze specifieke situatie past.

Voorzorgsmaatregelen

Wil je een weerstand in topvorm, eet dan gezond: veel fruit (minimaal twee stuks per dag) en verse groenten (dagelijks twee ons). Want vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor een goede weerstand. Door met regelmaat te eten, stimuleer je het darmkanaal waardoor de darmflora goed in vorm blijft. Ook dit is heel belangrijk voor je immuunsysteem. Verder verbetert lichaamsbeweging je immuunsysteem aanzienlijk. Minimaal een half uur per dag wandelen of fietsen is voldoende. Tot slot: niet roken en weinig alcohol!

Wanneer medische hulp zoeken?

Over het algemeen heeft het lichaam een paar dagen tot een week de tijd nodig om er weer helemaal bovenop te komen. Als de klachten langer aanhouden of verergeren, neem dan contact op met de huisarts.