Aderen (bij ontsierende)

Kenmerken

Door verwijdingen en verdraaiingen kunnen de aderen in je benen er blauw uitzien. Hier heb je geen last van, maar ontsierende aderen kunnen je onzeker maken. Zeker wanneer het mooi weer is en je met blote benen over straat wil.

Ontsierende aderen herken je aan de blauwe kleur. Erfelijkheid speelt een grote rol. Maar ook staand of zittend werk, lopen op hoge hakken, strak zittende kleding, overgewicht en roken vergroten de kans op ontsierende aderen. Verder is het een bekend euvel dat zich voor kan doen tijdens een zwangerschap.

Zelfzorg

Er zijn diverse crèmes met stoffen als muizedoorn, paardekastanje en wijnblad. Ze hebben een gunstige invloed op je bloedvaten en helpen bij de verzorging van ontsierende aderen. De bestanddelen zijn ook verkrijgbaar in capsules of tabletten.

Ook zijn er producten voor de cosmetische verzorging van blauwe bloedvaten.

Advies

Bevorder de doorbloeding van je benen door:

  • dagelijks voldoende lichaamsbeweging;
  • niet te roken;
  • bij zittend werk regelmatig een kleine looppauze in te lassen of onder je bureau kleine oefeningen te doen met je benen;
  • bij staand werk je gewicht over beide voeten te verdelen en zo veel mogelijk kleine bewegingen te maken;
  • je benen te masseren: altijd van beneden naar boven, dus richting je hart.

Wanneer medische hulp zoeken?

Wanneer de aderen veranderen in gekronkelde, blauwachtige, bobbelige dikke strengen zijn deze niet langer alleen ontsierend, maar heb je waarschijnlijk last van spataderen.

Het is belangrijk om naar de huisarts te gaan als er sprake is van onderhuidse bloedingen en vochtophopingen rondom enkels en voeten. Ook als er sprake is van stuwingen of opgezette, kronkelende aders in de benen. Tenslotte is het verstandig de huisarts te bezoeken als je pijn hebt, als de huid boven de ader rood wordt, de ader zelf pijnlijk is en aanvoelt als een harde knobbel.